Refinansiere boliglån

Refinansiere boliglån: 3 alternativ

Å refinansiere boliglånet kan bidra til at du sparer mye penger. Disse tre formene for refinansiering du bør kjenne til.

Bilde av Gulbrand Øverbye

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 13.08.2020

Refinansiering av boliglån kan i hovedsak deles inn i tre kategorier:

  1. Få bedre vilkår på et eksisterende boliglån
  2. Refinansiere annen gjeld inn i boliglånet
  3. Ta opp mer lån med sikkerhet i en bolig for å bruke på andre ting

I denne artikkelen forklarer vi hva disse tre går ut på, hvem det passer for og hvordan man går frem for å innhente tilbud på slike lån. Skjemaet på denne siden gjelder kun for form #1, mens det er lenker til andre sider for de andre formene for lån under hver del.

1: Bedre vilkår på eksisterende boliglån

Det er ikke alle som er klar over at det man i realiteten gjør når man flytter et boliglån fra en bank til en annen er å refinansiere boliglånet sitt.

Å refinansiere betyr å finansiere på nytt, og det man gjør er å finansiere på nytt kjøpet av boligen.

Hovedgrunnen til å bytte bank for boliglånet er fordi en annen bank tilbyr bedre rente. Grunnene til at en annen bank kan tilby bedre rente enn den du har kan være mange. Den nye banken kan f.eks.:

  • ha en annen risikovurdering av deg som kunde
  • ha en mer effektiv kostnadsstruktur enn din nåværende bank
  • ha gjort fordelsavtaler med en organisasjon du er medlem av
  • regne det hjem som del av et totalkundeforhold med andre produkter
Bilde av en lys og urban leilighet
Bedre vilkår: Det lønner seg sjelden å være en lojal bankkunde. Sjekk om du kan få bedre rente på lånet ditt jevnlig.

Tusenvis å spare

Dersom du har hatt et boliglån i noen år er det stor sjanse for at du ikke lenger har markedets beste rente.

Selv en tiendels prosent kan utgjøre mye når det er snakk om summene man kommer opp i i et boliglån. Forskjellen på 2,0% og 2,1% effektiv rente på et boliglån på 2 millioner utgjør 2000 kr hvert eneste år. Dette er betydelig mer enn man sparer på de fleste bonusprogram og dagligvarerabatter, som folk bruker mye tid og energi på.

Er lånet og eller rentedifferansen større blir besparelsen tilsvarende stor, og det er ikke uvanlig å spare rundt 10.000 kr i året på et slikt bankbytte.

Ønsker du å se hvor mye du kan spare på å refinansiere boliglånet? Fyll ut skjemaet på denne siden her på Lån.no og få gode tilbud, helt uten kostnad eller forpliktelser.


Artikkelserie: Alt om refinansiering

Lurer du på noe om refinansiering? Få svar på det du lurer på i vår artikkelserie om temaet.

  1. Alt du trenger å vite om refinansiering
  2. Refinansiere boliglån: 3 alternativ
  3. Refinansiering av dyre smålån og kredittkortgjeld
  4. Lån med betalingsanmerkning
  5. Dette må du gjøre hvis du får betalingsproblemer
  6. Sju tips som hjelper deg med å frigjøre kapital til å nedbetale lån
  7. Hva er Namsfogden?

2: Refinansiere annen gjeld inn i boliglånet

Dette er den handlingen som det oftest refereres til når man snakker om refinansiering generelt. Sannsynligvis fordi det her er mest å tjene både for bank og kunde, siden det gjerne er snakk om refinansiering av betydelig dyrere lån enn man får gjennom et boliglån.

Dersom man har betalt ned en del på boliglånet allerede, har man på mange måter penger stående på bok, i form av egenkapitalen: Det boligen er verdt minus boliglånet. Hvis du selger boligen, er det denne summen du sitter igjen med etter at boliglånet er nedbetalt.

Siden fast eiendom regnes ha en relativt sikker verdi er bankene villige til å gi en betydelig lavere rente for lån som har sikkerhet i bolig, det vil si at bankens krav er sikret ved at den har førsterett på pengene som kommer fra et eventuelt salg av boligen.

Bilde av en flott innredet stue.
Lavere rente: Om banken får pant i en eiendom blir renten mye bedre enn for lån med pant i f.eks. en bil, og betydelig bedre enn for usikret gjeld.

Billigere og mer oversiktlig

Har man tatt ut lån med sikkerhet i noe mindre sikkert enn bolig–- som egentlig er praktisk talt alt, fra billån og hele veien til usikret kredittkortgjeld, kan man spare betydelige summer i reduserte rentekostnader og termingebyrer ved å ta opp lån med en tilsvarende sum med sikkerhet i eiendommen.

I tillegg blir økonomien mer oversiktlig, med færre betalinger og en samlet hovedstol det er enkelt å forholde seg til.

Hvorfor er det da også lønnsomt for banken? Jo, fordi man vanligvis må betale en noe høyere rente på et slikt refinansieringslån enn et helt ordinært boliglån, særlig dersom man har betalingsproblemer eller lignende, samtidig som banken egentlig har ganske tilsvarende sikkerhet for kravet.

Dette forutsetter selvfølgelig at det er en annen bank som gjør refinansieringen. Banken man har den originale gjelden som nå blir billigere taper rimeligvis på dette.

Ikke mulig for alle

Ikke alle kunder tilbys en gunstig refinansieringspakke og det kommer an på bankens vurdering av din risikoprofil, samt hvor dyre lånene dine er fra før hvor mye du kan tjene på det, men selv personer med betalingsanmerkninger kan potensielt refinansiere med sikkerhet i bolig.

Det er kostnadsfritt og enkelt å undersøke hvor gode vilkår nettopp du kan oppnå gjennom anbudstjenesten her på lån.no. For å få tilbud på å refinansiere andre smålån inn i boliglånet kan du bruke skjemaet på følgende side: https://lån.no/refinansiering

3: Ta opp mer lån med sikkerhet i en bolig for å bruke på andre ting

Kjært barn har mange navn, og denne tredje formen for refinansiering er intet unntak. Den mest vanlige formen er vekselsvis kalt for rammelån, fleksilån/flexilån og boligkreditt og innebærer å øke belåningen på en bolig man allerede eier og har et lån på for så å fleksibelt benytte den kredittrammen slik man ønsker.

Rammelån kan gis i tillegg av et vanlig boliglån, eller hele boliglånet kan omgjøres til et boliglån, alt ettersom hva banken ønsker å tilby og du ønsker å gjøre.

vintage bil
Smartere lån: I stedet for å ta opp f.eks. et eget billån, er det mye gunstigere å finansiere bilkjøpet med et lån med sikkerhet i fast eiendom.

Bedre rente fra dag én

Å ta opp et rammelån er på mange måter å gjøre det samme som å refinansiere andre lån forklart i punktet over, bare på forskudd. Ved å finansiere kjøpet av for eksempel bil, båt og MC, eller oppussing for den del, med et lån med sikkerhet i bolig, får du betydelig bedre rente enn om du skulle gjort det isolert som et kaskosikret eller usikret lån.

Imidlertid må du være relativt etablert før for å kunne dra nytte av et slikt lå, da det vanligvis er et krav om at boliglån og rammelån til sammen ikke kan utgjøre mer enn 70% av boligens verdi.

Om du ønsker tilbud på rammelån kan du få det her: https://lån.no/rammelån